Aktivera eller inaktivera Groups for Business

Som gruppadministratör styr du om användarna kan få åtkomst till organisationens interna grupper i Google Grupper-appen som är tillgänglig i appstartaren och på groups.google.com. Du gör detta genom att aktivera eller inaktivera tjänsten Groups for Business för deras konto i administratörskonsolen.

När du aktiverar Groups for Business läggs även funktioner till, till exempel för modererade konversationer och gemensamma inkorgar. Sedan kan du ange organisationsomfattande policyer för att skapa, få åtkomst till och arbeta i grupper i Google Grupper.

Aktivera eller inaktivera Groups for Business

Innan du börjar: Gör så här om tjänsten ska aktiveras eller inaktiveras enbart för vissa användare: Samla kontona i en organisationsenhet (om du vill ställa in olika åtkomst per avdelning) eller i en åtkomstgrupp (om du vill ställa in olika åtkomst för grupper av användare på olika avdelningar, eller inom en avdelning).
  1. I Googles administratörskonsol går du till menyn följt av Appar följt av Google Workspace följt av Groups for Business.

    Kräver administratörsbehörighet för Groups for Business.

  2. Klicka på Tjänststatus.
  3. Om du vill aktivera eller inaktivera en tjänst för alla i organisationen klickar du på På för alla eller Av för alla och sedan på Spara.

  4. (Valfritt) Om du vill aktivera eller inaktivera en tjänst för en organisationsenhet:
    1. Välj organisationsenheten till vänster.
    2. Om du vill ändra tjänstens status väljer du På eller Av.
    3. Välj ett alternativ:
      • Om tjänstens status är inställd på Ärvd och du vill behålla den uppdaterade inställningen även om den överordnade inställningen ändras klickar du på Åsidosätt.
      • Om tjänstens status är Åsidosatt klickar du på Ärv för att återgå till samma inställning som dess överordnande, eller klickar du på Spara för att behålla den nya inställningen, även om den överordnade inställningen ändras.

        Läs mer om organisationsstrukturen.

  5. (Valfritt) Om du vill aktivera en tjänst för en grupp av användare inom en organisationsenhet eller i olika organisationsenheter väljer du en åtkomstgrupp. Mer information finns i Anpassa tjänståtkomst med åtkomstgrupper.
Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Vad händer om du ...

Har befintliga grupper på administratörskonsolen

När du har aktiverat Groups for Business blir alla grupper som du redan har skapat i administratörskonsolen tillgängliga i användarnas gruppkatalog i Google Grupper. Vilka grupper en användare ser beror på gruppens synlighetsinställningar. Det kan ta upp till 24 timmar innan grupperna visas. Dina befintliga grupper behåller sina nuvarande delningsinställningar.

Inaktivera Groups for Business

Om du stänger av Groups for Business:

  • Organisationens grupper är inte tillgängliga i Google Grupper – det innebär att du inte kan använda funktioner som
    • Historik för gruppkonversation
    • Inställningar för medlem och prenumeration
    • Inställningar för sidfötter för gruppmeddelanden, ämnesradsprefix och meddelandemoderering
  • Befintliga grupper raderas inte – grupper som du eller dina användare har skapat finns kvar i Google Workspace-kontot. Personer som får göra inlägg i gruppen kan fortfarande göra det via e-post. Om du vill förhindra att en grupp används måste du också radera den.
  • Du kan fortfarande komma åt grupper i administratörskonsolen – som administratör kan du fortfarande komma åt alla organisationens grupper i administratörskonsolen.

Aktivera Groups for Business igen

Om du senare aktiverar Groups for Business igen:

  • Organisationens grupper återställs i Google Grupper – du och dina användare kan komma åt avancerade inställningar för grupperna på groups.google.com.
  • Borttagna grupper återställs inte – om du tar bort grupper efter att du har inaktiverat Groups for Business återställs inte dessa grupper.
  • Åtkomst till konversationshistoriken återställs – för grupper som hade konversationshistoriken aktiverad innehåller historiken gruppmeddelanden som publicerades när Groups for Business var inaktiverat. Om du aktiverar eller inaktiverar Groups for Business påverkas inte om meddelanden lagras i historiken. Användare kan dock bara få åtkomst till meddelandehistoriken om Groups for Business är på.

Nästa steg